Финалният протест е планиран за 5-и януари 2018 година

Хиляди полицаи се събраха на площад „Народно събрание”, за да протестират срещу ниското заплащане навръх професионалния си празник. Те искат от държавата по-високи заплати, нови униформи, както и нов Закон за МВР.  

Колегите им от Сърбия и Румъния дойдоха да ги подкрепят. 

Властта и протестиращите не се срещнаха навръх професионания празник. Делеше ги един булевард, на който се намира Народното събрание. Служители и ръководство поднесоха венци поотделно в памет на загиналите в системата колеги и през медиите размениха реплики какво искат и изпълнимо ли е. 

„Основните ни искания са за незабавно увеличение на заплатите. Министърът през март каза, че има разчети за 20% увеличение. Очакваме да ги видим тези разчети”, заяви Благой Иванкин от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От ръководството на МВР обявиха, че пари ще има, когато служителите в системата станат за пример.  

"Искам  да сте пример. Това искат гражданите от МВР . Някак си на този фон, на този ореол на служителите, не е естествено да сложите на масата вашите искания за по-адекватно заплащане, за социални придобивки", заяви Валентин Радев, министър на вътрешните работи. 

Без да се ангажира с конкретни цифри той съобщи, че увеличаване на заплатите на полицаите е възможно, но след Нова година.

Припомняме, че недоволството ескалира преди 2 седмици, след като вътрешният министър съобщи, че увеличение на парите няма да има. В навечерието на протеста пък обяви 25 стотинки увеличение на възнагражденията за нощен и извънреден труд. 

Финалният протест е планиран за 5-и януари 2018 година - денят, в който България поема председателството на ЕС.Протести ще има всеки месец на датите на професионалните празници на различните дирекции в МВР.

Повече гледайте във видеата

Репортери: Десислава Георгиева и Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.