То се намира на едва 300 метра от пътя

Търси се решение за постоянните пожари на сметището край Ихтиман, което е една от възможните причини за тежките верижни катастрофи на АМ "Тракия" от сряда.

По темата

Почти веднага след инцидента от Агенция "Пътна инфраструктура" бяха категорични, че причина за катастрофата е именно димящото депо за отпадъци.

Според кмета на Ихтиман в района постоянно се образуват мъгли. Тази сутрин това се случило за пореден път.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СМЕТИЩЕТО

"Чух, че от АПИ обвиняват сметището, което не е коректно, докато разследващите не си свършат работата. Ако ще се обвиняваме институциите и да търсим с кого да си измием ръцете, не това е начинът", отговори кметът на Ихтиман Калоян Илиев.  

Самото сметище е само на около 300 метра от автомагистралата. Боклуците в него тлеят от доста време насам. При вятър от север на юг този пушек пресича магистралата. 

Депото за отпадъци не се използва. То е закрито още през 2016-а година. Предстои рекултивация, но пари за това в общината няма. Засега е внесен проект за еврофинансиране на стойност 2,5 милиона лева в екоминистерството.

Сметището се намира на едва 300 метра от пътя, по който в сряда се удариха 40 автомобила. Ранените вече са 31. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът стана причина за образуването на огромно задръстване. Движението по магистралата се осъществява двупосочно в платното за Пловдив. Полицията отклонява колите по обходни маршрути. 

Междувременно, броят на пострадалите в катастрофите на „Тракия” продължава да расте. Две деца на 8 и 12 г. с лицево-челюстни травми. Жена на 55 г. е с комоцио, както и 13-годишно дете. Един пациент е с шийна фрактура. Спешните медици от „Пирогов“ оказват медицинска помощ на 7 пациенти, сред които 16-годишна майка и 2-годишното ѝ дете, като и двамата пациенти са с черепно-мозъчна травми.

Гледайте подробности във видеото. 

Репортери: Рада Богданова, Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.