Става дума за устройства, които са иззети като доказателства, коментира софтуерният инженер Божидар Божанов

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече има софтуер, с който може да извлича съобщения от мобилните приложения Facebook Messenger, Skype, Viber, WhatsApp Messenger и др. Той е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата, съобщава вестник "Сега".

Подробности за самата поръчка може да прочетете ТУК, ТУК и ТУК

По темата

 Минималните изисквания на ГДБОП към софтуера, още при обявяването на поръчката са включвали "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др", както и "извличане, визуализирани и анализ на получени кратки и мултимедийни съобщения" и "показване и анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове".

В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства".

Процедурата е открита в началото на годината, а на 19 юни е публикувано обявление за приключил договор. За продукта „Oxygen Forensic Analyst” са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година. 

В блога си софтуерният инженер Божидар Божанов обяснява, че става въпрос за извличане на информация от устройства, които са под физическия контрол на разследващите органи (т.е. иззети като доказателства). 

"Следене на тази комуникация, без устройството да е физически под контрола на органите, е възможно единствено ако на него е инсталиран шпионски софтуер. Oxygen Forensics (както подсказва и името), не е такъв", уточнява той.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.