Загиналите в хода на конфликта надхвърлят 320 000 души

6-годишната война в Сирия опустоши нейната инфраструктурата си и причини икономически загуби за 226 милиарда долара, обяви Световната банка в свой доклад, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

Загиналите в хода на конфликта надхвърлят 320 000 души, а над половината от населението на страната трябваше да бяга от родните си места и да бъде разселено в други части на Сирия или в други държави.

По темата

Световната банка смята, че мащабът на разрухата е много по-голям от жертвите или от видимите инфраструктурни и други щети за икономиката.

"Войната в Сирия разкъсва социалната и икономическа тъкан на страната. Броят на жертвите е опустошителен, но войната унищожи също институциите и системите, които са необходими за функционирането на обществата, а възстановяването им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурата. И това предизвикателство само ще нараства с продължаване на войната", заяви Хафез Ганем, вицепрезидент на банката за Близкия изток и Северна Африка. 

В доклада на Световната банка се казва, че общите загуби за икономиката от войната възлизат на 226 милиарда долара, което е 4 пъти повече от БВП на страната през 2010-та или година преди конфликта. Унищожени са 27% от жилищния фонд на Сирия и около половината от медицинските и учебните заведения в страната.

Тези изчисления се основават на кръстосано проверени сателитни изображения на някои градове и райони и на други данни.

Според Световната банка между 2011 и 2015 година са загубени средно годишно 538 000 работни места. Всеки трима от четирима сирийци в трудоспособна възраст или около 9 милиона души не са нито заети, нито се записват в някаква форма на обучение или получаване на образование. "Дългосрочните последици от това бездействие ще бъде колективна загуба на човешки капитал, което ще доведе до недостиг на умения в Сирия", каза той.

Пораженията в сектора на здравеопазването също имат опустошителни последици. Световната банка смята, че повече хора са умрели от недостатъци на медицинското обслужване, отколкото директно от войната. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.