Лина получила яйцеклетка като дарение

Испанката Лина Алварес е на 62. Преди две години тя решила, че иска да има трето дете и преди седем месеца родила дъщеря си Лина, съобщава DW. "Още не мога да го повярвам. Като магия е", казва щастливата майка. Тя изобщо не разбира хората, които я упрекват заради късното ѝ майчинство.

Лина ражда първото си дете на 34 години. Синът й обаче е с психически увреждания. И след като бракът й се разпада, Лина дори и не помисля за още деца.

„Времето си лети, а с моя син ми беше трудно да си намеря нов партньор в живота. Климактериумът също дойде по-рано. Бях само на 42 години, а вече не можех да имам деца“, разказва майката.

Според нея е благословия, че в Испания е разрешено дарителството на яйцеклетки. Благодарение на него тя ражда още две деца - Самуел, който вече ходи на училище, и малката Лина.

В Испания възрастните родилки стават все повече. В частни клиники процедурата струва 8000 евро. На жените се имплантират оплодени яйцеклетки от анонимни дарителки. Особеното в Испания е, че законът не предписва горна възрастова граница. Често обаче лекарите отказват да помагат на възрастни жени да забременеят. Дори са сключили доброволно споразумение.

Средната продължителност на живота на испанките е 85 години. По този показател те се нареждат на второ място в света. А това означава, че Лина има големи шансове да види дъщеря си пораснала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.