В момента Франция разполага с 58 ядрени реактора

Новият френски министър на екологията заяви, че близо една трета от ядрените реактори, работещи в страната, може да бъдат спрени в рамките на мащабен план за намаляване на количеството електроенергия, произвеждано от атомни електроцентрали, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

През 2015 г. предишният парламент на социалистите прие закон, задължаващ правителството да намали процента атомна електроенергия от около 75% на 50% до 2025 г. 

По темата

„Всички разбираме, че за да се стигне тази цел, ние трябва да затворим определен брой реактори. Може би ще бъдат най-много 17 реактора, но трябва да го обмислим“, каза министър Никола Юло в интервю за радио RTL.

В момента Франция разполага с 58 ядрени реактора, които се управляват от държавната компания EDF, произвеждаща едно от най-евтиното електричество в Европа. Франция също така изкарва около 3 млрд. евро годишно от износ на електричество в съседни държави. 

Някога мрежата от атомни електроцентрали беше повод за гордост в страната, но подкрепата за този метод на получаване на ток спадна значително след аварията във Фукушима през 2011 г. В момента новото правителство окуражава преминаването към възобновяеми източници на енергия. 

По-голяма част от френските АЕЦ са построени през 70-те и 80-те години в отговор на шоковото поскъпване на горивата. Заради напредналата си възраст те са изправени пред продължителен процес по оценка на сигурността си, както и пред много политически и инвестиционни предизвикателства, за да могат да удължат операционния си живот.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.