Няколко инцидента са се случвали в АЕЦ "Фламанвил" през последните 10 дни

Европа беше притеснена в четвъртък от информация за експлозия във френска атомна електроцентрала. Има ли опасност от радиоактивно замърсяване

По темата

Няма пострадали при взрива, петима работници са леко обгазени, но без никакви оплаквания. От централата увериха, че няма никаква опасност от радиоактивно замърсяване, тъй като взривът е станал в машинната зала на неядрената част на станцията.

Местният говорител на властите съобщи, че не може да се говори за ядрен инцидент, а за технически проблем.

АЕЦ „Фламанвил“ е управляван от държавната компания „Електрисит де Франс“ – най-големия производител и доставчик във Франция и в света с годишен оборот от над 75 милиарда евро. Станцията работи от 1986 г., има два реактора с мощност от по 1300 мегавата.  

Този инцидент в АЕЦ-а не е единственият. През 2012 г. първи реактор регистрира радиоактивен теч, който е определен като безопасен. През 2015-а „Електрисит де Франс“ обяви за редица малки неизправности и върху двата реактора. В същото време неправителствената организация „Грийнпийс” алармира, че случилото се вчера е трети пореден инцидент за последните 10 дни.

Националната агенция по атомна сигурност във Франция определи нивото на сигурност на атомните централи в страната като тревожно. Според „Грийнпийс” 50% от атомните реактори във Франция отчитат сериозни аномалии и неизправности.

Репортер: Петя Желева