Тази година беше наситена със събития, коментира още той

Обидни са твърденията, че опитът за преврат в Турция е организиран от властта, за да може Реджеп Ердоган да си разчисти сметките с политическите си противници. Това заяви в специално интервю за NOVA турският посланик Сюлейман Гьокче.

Той отрече в Турция да се извършват масови арести. Сюлейман Гьокче обясни, че от всички 169 000 задържани, сега в затвора били само 50 000. По думите му това били само привърженици на Фетуллах Гюлен. Посланикът ги нарече терористи и ги обвини също, че убиват собствените си хора.

Посланикът на Турция: Не сме заплаха за националната сигурност на България

По темата

За годишнината от неуспешния преврат турските власти вече раздават сувенири. В студиото на "Здравей, България" посланик Сюлейман Гьокче донесе камъче от разрушената мраморна фасада на парламента в Анкара. Сградата беше бомбардирана в нощта на 15 юли. 

Валери Симеонов: Посланикът на Турция в България да бъде отстранен

„Това беше опит за преврат срещу конституционната демокрация в Турция. Президентът Реджеп Ердоган е избран ръководител на страната и това е станало с демократични избори. Той е само един елемент от цялата структура на държавата. Ако представите ситуацията като опит за сваляне на Ердоган, това е твърде стеснена интерпретация на събитията. 

 

Рокери опитаха да нахлуят в посолството на Турция в СофияТози преврат не беше военен по дефиниция и по своето естество. Това беше пуч, който имаше съответните характеристики и беше насочен към различни структури”, коментира още посланик Сюлейман Гьокче.

Цялото интервю на посланик Гьокче – гледайте във видеото! 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.