Има ли опасност от нападения?

Малко мече се появи на детска площадка в Сопот. Децата успели да го заснемат с мобилните си телефони. Необичайният гост се появил преди седмица в краен квартал на града, в подножието на планината. Вероятно същото мече е на кадри, заснети около Карлово и качени в социалните мрежи от Христо Атанасов.

По темата

 

В същото време мечка нападна пчелини край Клисура - само на 3 километра от града. Местните хора там са притеснени и настояват държавата да вземе мерки, с които да защити пчелините, селскостопанските животни и хората от града.

Първият потърпевш от появата на мечката в Клисура е майсторът на черешови топчета Лулчо Обретенов. Миналата нощ стръвницата нападнала пчелина му. Кошерите са на метри от железопътната гара Стрема, на която нощно време винаги има хора. Хищницата е унищожила един от кошерите му. Мъжът е подал сигнал в местното горско стопанство.

Месец по-рано мечката се появила и в самия град Клисура. Била забелязана на 300 метра от първите къщи. Тогава атакувала пчелина на Яким Панов и унищожила пет от кошерите му.

Местните жители предполагат, че стръвниците са избягали от парк “Централен Балкан“ в Стара планина. Неотдавна там бяха заселени 50 мечки. Вероятно сега са огладнели и търсейки храна слизат към населените места.

Кметицата на Клисура е поискала от Министерството на околната среда и водите да изпратят екип, който да хване и да упои мечката, след което да я върне високо в Стара планина.

„Помолих за адекватни мерки за осигуряване безопасността на хората и да не бъде изложено здравето и животът им на риск, защото все пак мечката е див звяр, въпреки че е защитен животински вид, но аз като кмет към заинтересована да са ми живи и здрави хората”, заяви Тодорова.

Стопаните се надяват следващата седмица МОСВ да им постави електропастири, които да пазят кошерите, иначе се готови да гърмят срещу мечката и с черешовото топче на Клисура.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.