Под вода са хотели и улици на полуостров Халкидики

Бедствие в Гърция. Гръмотевични бури, градушки и порои буквално потопиха полуостров Халкидики. Там бушува циклонът „Медуза“, който остави под вода хотели и улици. Разпоредена е евакуация. По пътищата има свлачища и паднали дървета.

Снимка: Симеон Симеонов, зрител на NOVA

Повече от 10 часа продължиха проливните дъждове на средния ръкав на полуострова. Част от пътищата са трудно проходими заради наводнения или свлачища. Къмпингът край село Каламици е буквално под вода. 

 

Wczasy w Grecji??? Kto by pomyślał 😉 #holidayingreece #sithonia #chalkidiki2017🌴 #thalatta

A post shared by Małgorzata Ostachowicz (@ghosta74) on

Пороят връхлетя рано тази сутрин. Часове наред не спря да вали. По-голямата част от хората напуснаха къмпинга в опит да спасят себе си и покъщнината. След спирането на дъжда пострадалите, сред които и много българи, започнаха да пресмятат щетите.

Местната власт поиска да бъде обявено извънредно положение. Пострадали са и много частни домове и хотели. Не се съобщава за жертви или ранени. Хората бяха призовани да пътуват само в краен случай.

Снимка: Симеон Симеонов, зрител на NOVA

За последните 18 часа на Ситония са се изсипали 181 л на кв./м, на остров Лимнос - 154 л на кв./м, а на още места има отчетени над 100 л на кв./м. Лошата новина е, че валежите ще продължат и през нощта.

Причината за водното бедствие е циклон, чийто център е точно над Гърция. Утре той бавно ще се придвижва на североизток към Черно море и ще засегне и нашата страна, но влиянието му ще е много по-слабо и ще вали само в югоизточните райони.

Затова за тази нощ и утре до обяд в сила е жълт код за областите Бургас, Ямбол, Кърджали и Хасково, където могат да паднат до 30 л на кв./м.

Снимка: Симеон Симеонов, зрител на NOVA

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.