Няма данни някои от екстремистите да са влезли в Европа

Интерпол разпространи списък на 173 предполагаеми атентатори самоубийци на ИДИЛ, готови да нападнат Европа.

Според глобалната агенция за борба с престъпността, те може би са обучени да извършват самоубийствени нападения в Европа в отмъщение за военните поражения на групата в Близкия изток, пише британският вестник "Гардиън". 

По темата


Списъкът е съставен от Интерпол въз основа на американски разузнавателни данни, получени при нападения в територии на ИДИЛ в Сирия и Ирак. 

Европейските агенции за борба с тероризма се притесняват, че след разпадането на така наречения халифат на ИДИЛ ще нарасне рискът от атентатори самоубийци, които ще се опитат да достигнат Европа, вероятно действайки сами. 

Няма данни някои от екстремистите в списъка да са влезли в Европа, но разпространяването на списъка от Интерпол откроява мащабите на заплахата. Хората в него са описани като "потенциално обучени да създават и разполагат самоделни бомби с цел да причинят голям брой ранени и убити. Смята се, че може да пътуват в чужбина, за да участват в терористична дейност". 

В бележка, добавена към списъка, се подчертава, че включените в него са показали готовност да извършат самоубийствено нападение в подкрепа на исляма. 

Списъкът съдържа имената на заподозрените, датата на вербуването им от ИДИЛ, последен вероятен адрес, моминското име на майките им, и снимки. 

Интерпол иска от националните си партньори всякаква информация, с която разполагат за който и да е от изброените в списъка, включително лични данни, които да бъдат включени към информацията. 

Кога бойците на групировката ще се опитат да влязат в Европа зависи от редица фактори, включително и дали ще се опита да създаде нова база в Сирия след предстоящата загуба на сирийския град Ракка и неотдавнашното превземане на Мосул от иракските сили, добавя "Гардиън", пише БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.