Тя е намерена мъртва в дома си в Париж

Иконата на френското кино и звезда на комедията Жана Моро е починала на 89-годишна възраст, съобщи"Франс прес".

Актрисата с чувствена красота и неподражаем дрезгав глас, очаровала някои най-големите режисьори през 65-годишната си кариера, е намерена мъртва в дома си в осми район в Париж. Информацията е потвърдена за сп. "Клоузър" от районния кмет. 

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА НА ФРЕНСКОТО КИНО

 Жана Моро е родена в Париж. Тя е и една от водещите актриси на театър „Комеди Франсез“.

Дебютира като актриса в киното с филма „Последна любов“ (1949), а като режисьор е известна с филма „Девойката“ (1979). Първият филм, който режисира, е „Светлина“ (1976).

Носителка е на „Сезар“ за най-добра актриса, както и на БАФТА и на награда от филмовия фестивал в Кан. Има и няколко награди за цялостна кариера.

„Вървя към смъртта. Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре. Като спирала, като стълбата на Яков. Изкачваш се, докато изчезнеш... Имаш известно време. Имам време, колкото да живея, колкото да свърша нещо, което трябва да направя", казва малко преди да почине Жана Моро, припомня БТА.

Името й нашумява със зараждането на френската „нова вълна" в киното. Тогава нейният бивш съпруг, вече покойният режисьор Луи Мал, я заснема в емблематичните си филми „Любовници" (1958) и „Асансьор за ешафода" (1958). Веднага след премиерата им Моро се превръща в символ на независимото кино, каквото по онова време с необикновен ентусиазъм правят младите Клод Шаброл, Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.