Уволнението на Антъни Скарамучи беше закономерна стъпка, пише „Deutsche Welle”

Дали пък Доналд Тръмп не си е поставил тайната цел да постигне рекорд в американската история – рекорд по най-бърза подмяна на персонала в Белия дом и най-кратки мандати на високопоставените му служители? Ако това наистина е така, то с уволнението на Антъни Скарамучи, който само преди дни беше назначен за директор по комуникациите, е стъпка "в правилната посока", както обича да се изразява президентът, пише в анализ на „Deutsche Welle”.

По темата

За съвсем кратък период от време постовете си освободиха говорителят на Тръмп Шон Спайсър, шефът на неговия щаб Ринс Прибъс и току-що назначеният директор по комуникациите Антъни Скарамучи – и всичко това е прекалено сериозен проблем, за да го взимаме просто на подбив. Защото случващото се в Белия дом, довело до тези уволнения, е направо драматично.

Интриги, предателства и недееспособност

Откакто Тръмп е на поста, непрестанните интриги са част от всекидневието в Белия дом, а във времена на вътрешни и международни предизвикателства като днешните това превръща американския център на властта в някакво хаотично място без ръководство. При нормални обстоятелства администрацията на Белия дом подготвя смислен дневен ред за правителството и координира работните процеси между отделните министерства, служби и конгреса. Под президентството на Тръмп обаче Белият дом е прекалено зает с друго: с интриги и предателства.

Сигурно за това положение има принос и политическата и професионална неопитност на мнозина от най-близките съветници на Тръмп, но не това е главната причина за неумението на Белия дом да укрепи президентството.

Нека да си го кажем честно: в момента Белият дом  до голяма степен не може да работи, а главната причина е… самият президент. Защото Доналд Тръмп не само лично избра повечето си сътрудници (често пъти без да се съобразява със съветите на по-опитни консултанти), но и сякаш вярва, че ще получава по-добри резултати, ако настройва едни против други хората и фракциите в Белия дом. А това просто не е така.

"Няма хаос в Белия дом"

Климатът, наложен от президента в Белия дом, е проблематичен, но не е само това. Доналд Тръмп не умее да изгради такива йерархии, които могат да взимат самостоятелни решения, без да искат на всяка крачка неговото одобрение.

Скарамучи, който се фукаше като "второто аз" на Тръмп, не само прогнозира уволнението на своя съперник Прибъс, но се и похвали, че ще докладва директно на президента, а не както е обичайно – през шефа на кабинета му. Президентът очевидно притежава умението да се бърка във всичко и да не следва утвърдения протокол.

Като добавим и склонността на Тръмп да предизвиква сблъсъци чрез изявите си в Туитър и неговите – да ги наречем така – нестандартни възгледи за събитията, под черта поведението на президента води до това, че Белият дом, а и цялата американска администрация на практика са недееспособни.

Последният пример е съобщението на Тръмп в Туитър, завършващо с думите "Няма хаос в Белия дом", изпратено само часове след уволнението на Скарамучи. Тази новина повдига два въпроса. Първо: дали президентът сам си вярва на това, което пише? Защото ако си вярва – това е негов огромен проблем. И второ, което е още по-важно: дали Тръмп ще позволи на новия шеф на кабинета си Джон Кели не само да се разпорежда в Белия дом, но и да бъде коректив на самия президент?

След всичко, което видяхме през последната половин година, аз лично не бих се обзаложил в полза на такова предположение. Да, от ден на ден става все по-трудно да предсказваме какво точно ще се случи в правителството, но въпреки това: ако и този опит да се внесе ред в Белия дом отново се провали, това ще бъде ясен сигнал, че и цялото президентство на Тръмп е обречено на провал.

Информация: „Deutsche Welle”

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментар