Най-вероятно ще има харта, която да внесе повече яснота около ролята й

Във Франция продължава полемиката около съпругата на президента. Елисейският дворец е на път да се откаже от въвеждането на специален статут на първата дама. Идеята на Еманюел Макрон, която той обяви още преди изборите, намери много противници.

Французите пред народен бунт срещу статута "първа дама"

Повече от 280 000 души са се подписали до момента против идеята за въвеждането на статут за първата дама. Основната тревога е, че това ще даде на настоящата съпруга на президента - Брижит Макрон, право на заплата - и то от джоба на данъкоплатеца. Макар за заплата официално никога да не се е говорело. 

От президентството вече дават на заден ход. Най-вероятно няма да има специален статут, а „харта на прозрачността“, която да внесе повече яснота около ролята на първата дама.

Мелания Тръмп и Бриджит Макрон се разходиха с корабче по Сена (СНИМКИ)

„На Ивон, без която нищо нямаше да е възможно”. С тези думи, Шарл дьо Гол посвещава мемоарите си на своята съпруга, с която прекарва целия си живот. 

Десетилетия по-късно, първите семейства на Франция са доста далеч от тази традиционна представа за президентска двойка. 

Още един член на семейство Макрон в Елисейския дворец

Никола Саркози стана първият френски държавен глава, който се разведе по време на мандата и се ожени повторно.

Наследникът му – Франсоа Оланд пък беше поставен пред друго изпитание. Френските медии го уличиха в изневяра, а в отговор жената, с която официално делеше живота си – журналистката Валери Трирвайлер, разкри в книга безмилостни подробности от съвместния им живот. 

Днес съпругата на Еманюел Макрон също непрестанно е под светлините на прожекторите. Че тя няма да остане в сянка – стана ясно от думите на Макрон още преди изборите.

Заплата – може би не. Но наемането на екип за първата дама вероятно пак означава разкриване на нови работни места, опасяват се противниците на идеята.

И сега съпругата на президента има право на един или двама асистенти, както и на охрана. Например – за обработката на кореспонденцията. По информация на френски медии, първата дама получава близо 150 писма на седмица, а новият й екип вероятно ще помага и за това.

И макар противниците вече да наброяват почти 300 000, не липсват и поддръжници на идеята, които също направиха своя подписка – засега, тя е подкрепена от близо 9000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.