Законът е категоричен, когато става дума за съхранението им

Около 150 000 са ловците с разрешителни у нас и всеки от тях по закон трябва да съхранява оръжието си по много строги правила. Какви са те и защо въпреки тях оръжията попадат в детски ръце провери екип на Новините на NOVA.

11-годишно дете почина, простреляно с ловна пушка

Законът е категоричен, когато става дума за съхранение на ловното, както и на всяко друго оръжие. Всеки собственик е необходимо да разполага със специален сейф, в който да съхранява оръжието и мунициите.

Ученик се простреля в час

Ако собственикът на пушката или пистолета използва ключ, той трябва да е винаги с него или поне на място, различно от това на касата.

Тийнейджър простреля друго момче с въздушна пушка

По време на лов пушката не може и не трябва да се преотстъпва на трети лица. Вкъщи оръжията и мунициите трябва да са заключени на сигурно място. В ръцете на дете всяко оръжие може лесно да причини инцидент.

Мъж простреля 15-годишно момче с въздушна пушка

Колкото до самите сейфове, законът не е указал какви трябва да са техните параметри. По тази причина много собственици на оръжия купуват най-евтиното на пазара, а най-евтиното се отваря изключително бързо и така лесно може да попадне в ръцете на дете. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.