От началото на годината продажбите им са скочили с над 20%

Все повече българи купуват недвижими имоти у нас и в чужбина. Причината са рекордно ниските лихви по кредитите - твърдят от бранша. Ръст има и в търсенето на луксозни жилища. От началото на годината продажбите им са скочили с над 20%.

Най-скъпите имоти в света, обявени за продажба (СНИМКИ)

И още един рекорд. На българина вече му отнема средно между 1 и 3 месеца, за да си купи нов дом. Досега подобна стъпка е отнемала средно половин година.

У нас има над 100 имота, чиято цена надхвърля милион долара. Най-скъпият сред тях се крие в полите на Витоша. За 6 милиона и половина евро ще разполагате с 5 спални, 6 бани, тенискорт, пура бар и парк с размерите на няколко футболни игрища. Най-честият купувач на луксозно жилище е мъж около 30-те, работещ в IT сектора.

Как изглежда един от най-скъпите имоти в света? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Статистиката показва, че богатите у нас притежава средно по 4-ри имота. Един, в който живеят, един, в който си почиват - най-често по родното Черноморие, един с цел инвестиция и отскоро - един в чужбина.

Хубавата гледка и престижният квартал са в топ 10 на изискванията при избор на нов дом - показва проучване на най-голямата агенция за луксозни имоти в света.

Все повече българи готови да инвестират в луксозни жилища

При недвижимите имоти също има мода. Все повече нараства интересът към "умните" домове с интелигентни технологии в тях. 

Така наречените "умни" жилища са с дистанционно управление на достъп, осветление, отопление и други удобства. Такива все повече се търсят и у нас, твърдят от бранша. Но предлагането е малко.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.