Разказва Миролюба Бенатова в разработка "Идиоти"

Миролюба Бенатова представя разработка „Идиоти” - така Държавна сигурност (ДС) кръщава опозиционно мислещите земеделци, които вярват в частната собственост и в много други неща. Този разказ е за земеделците, последователи на убития Никола Петков, отказали да сключат сделка с Дявола и да сътрудничат на ДС. Как се живее по време на социализма като "враг на народа" и има ли любов по време на репресии - историята на опозиционерите от разработка "Идиоти" гледайте във видеото.

По темата

„Преди 70 години на 23 септември е убит Никола Петков – към онзи момент един от най-ярките опозиционни лидери, който е осъден на смърт от комунистите. В разработка „Идиоти” през 50-те години Държавна сигурност разработва последователи на Никола Петков – млади момчета, които тогава са почти деца и които решават да възстановят младежкия земеделски съюз, което през онези години е невъзможно. Разказвам за едни хора, които доказват, че е било възможно по време на комунизма да не си сътрудник на ДС и да продължиш живота си достойно”, разказа в „Събуди се” журналистът Миролюба Бенатова.

Да отстояваш правото на свободен избор, правото на глас, многопартийната система, частната собственост и свободата на словото е било смъртоносно. Да бъдеш свободна личност с право да изразяваш различие – също. Тогава българсите селяни са повече от 80% от населението, а БЗНС е най-мощната поличитеска сила в страната. Следват години на репресии и принудително одържавяване на земите и забрана на частната собственост. За това време пред Миролюба Бенатова разказват съдените за идеи, различни от комунистическите, и живели по време на социализма като народни врагове. За ДС и следствените органи те са „Идиоти”. Така службите кръщават разработката срещу неизвестните вредни елементи.

„Много голяма част от хората, които са били опозиционно настроени, са смазани. Някои от тях са убити и то в рамките на 44-а и 55-а година. Не са останали толкова много, но иначе не са били малко. Имало е 44 различни типове лагери, в които според различни официални източници са минали около 30 000 души. Неофициално са повече. Ние обаче няма как да знаем тези истории, защото никога не са ни били поднасяни. Към момента репресираните у нас се водят около 9000 души”, разказа Миролюба Бенатова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.