Образът на Майката Божия е подарък за Патриаршеската катедрала

Иконата-копие на чудотворната атонска икона на Св. Богородица Всецарица бе посрещната в 18:00 часа днес в ПКСХП "Св. Александър Невски". Образът на Майката Божия е подарък за Патриаршеската катедрала и ще остане за постоянно в Храм-паметника.

Образът на Св. Богородица е изработен от монаси на Ватопедския манастир на Света Гора, Атон и е копие на известната чудотворна икона на Майката Божия, намираща се във Ватопед. Не случайно иконата бе посрещната в навечерието на един от големите празници на Св. Богородица - Покров Богородичен.

След тържественото посрещане бе отслужено и възкресно-празнично бдение от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храмовото настоятелство на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Освен посрещната икона на Св. Богородица в катедралата се пази и друга нейна икона - Достойно есть, която бе подарена на ПКСХП "Св. Александър Невски" през 2012 г. В храма се пазят още мощите на св. Александър Невски и на св. Серафим Саровски.

Заради голямата благодат на иконата "Св. Богородица Всецарица", която помага на всички притекли се с вяра и упование към нея, у нас вече има няколко нейни копия. Едно от първите, които пристигаха в България е тази в храма в Карджалийския кв. Гледка. Такава икона има и във Варненския храм "Св. Атанасий", храм "Св. Петка" в Пловдив, катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски", столичният храм "Покров Богородичен и Гигиския манастир "Св. Св. Козма и Дамян". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.