Прогнозите сочат, че затоплянето само с градус срива глобалната реколта с 15%

Как ще изглежда светът, ако не спрем да замърсяваме и глобалният термометър продължи нагоре. Тази вечер в „Темата на Нова” Николай Василковски ще ни покаже какво могат да причинят фаталните 5 градуса.

Ако в момента затоплим Земята с един градус, мога да ви кажа, че всички проблеми, за които цяла сутрин си говорим в студиото рязко ще станат незначителни на фона на това, което ни очаква. Този невероятен организъм, наречен Земя, реагира бавно, но пагубно. Всеки градус нагоре в термометъра води до поне 10% повече суша и жега. В същото време, когато вали, дъждовете и бурите ще са също с 10 на сто по-страшни. Спомнете си Аспарухово и Мизия. Това ще го виждаме по-често. Рязко скача и рискът от пожари - с почти 400%.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ ОКТОМВРИ: Ще спре ли дъждът и кога ще има слънце?

Няма как екстремното време да не удари хляба. Прогнозите сочат, че затоплянето само с градус срива глобалната реколта с 15%. Логично следва глад и жажда на много места по света. Една трета от планетата ще се каже без свежа вода. И то точно там, където хората и днес бедстват. Между 200 милиона и 1 милиард души от тропиците ще тръгнат на Север. И ако сега се плашим от мигрантите, тогава ни очаква тотален апокалипсис и невиждана по мащаби хуманитарна и социална криза. Всичко това от един, единствен градус затопляне. Ако обаче градусите са два? Какво ще се случи, разказва Николай Василковски. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.