Те печелят тазгодишния приз за медицина и физиология

Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина и физиология. Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг заслужиха приза с откриването на молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм, съобщава БГНЕС.

Според съобщението на Нобеловия комитет работата на тримата „обяснява как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм към промените на Земята“.

СНИМКИ НА ЛАУРЕАТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

В продължение на много години ние знаехме, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да предвиждат и да се нагаждат спрямо постоянния ритъм на денонощието. Но как в действителност работи този часовник? Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг успяват да надникнат вътре и да хвърлят светлина върху начина му на функциониране“, посочват още от комитета.

Призът за медицина е първият, който се обявява в рамките на тазгодишната Нобелова седмица. Лауреатите по физика и химия ще станат известни във вторник и сряда.

Българската православна църква номинирана за Нобелова награда за мир

Носителите на отличието за литература пък ще бъдат обявени в четвъртък. В петък в Осло ще бъде посочен лауреатът на наградата за мир.

Новият притежател на наградата в памет на Алфред Нобел за икономика ще бъде обявен на 9 октомври в Стокхолм. Тя бе учредена от централната банка на Швеция. Тази година Съветът на директорите увеличи размера й до 9 млн. шведски крони или над 1,1 млн. долара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.