До сега има два законопроекта, внесени в НС, които все още не са подложени на обсъждане

Консултативен съвет при президента обсъжда вариантите за нов антикорупционен орган.

"Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията" е темата на заседанието, свикано от държавния глава Румен Радев.

Политолог: Няма нужда от нов антикорупционен закон

Заседанието започна без премиера Бойко Борисов, който се срещна с протестиращите работници от "Емко" и "Дунарит". 

До момента има два законопроекта, внесени в Народното събрание, които все още не са подложени на обсъждане, свързани с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. 

Законопроектът на управляващите предвижда всички действащи звена и агенции да бъдат обединени в едно, а председателят на тази мегаагенция да бъде предлаган и избиран от Народното събрание. 

Законопроектът на БСП пък предвижда да бъде извадено звеното за борба с корупцията, което в момента съществува в ДАНС, и да бъде направено като самостоятелна агенция, а за неин председател ще бъде посочен човек, който лично президентът Румен Радев ще избере. 

ЕКСКЛУЗИВНО ГОВОРИ ПРЕЗИДЕНТЪТ: Когато има гангрена, трябва скалпел

На първия Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от президента Радев, беше решено, че България има нужда от нова стратегия за отбрана, за да отговори на съвременните заплахи за сигурността.

Лозан Панов с тежки критики към антикорупционното законодателство

Спорен въпрос е и какви функции ще има антикорупционният орган. Според БСП той трябва да е разследващ, а според ГЕРБ трябва да налага основно административни санкции. 

Репортери: Ина Гълъбова, Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.