Какъв е анализът на социолозите?

Kонсултативният съвет за национална сигурност при президента се провали. Заседанието, от което се очакваха конкретни мерки за борба с корупцията, приключи за рекордно кратко време. Формалната причина - липса на кворум. От БСП обаче прозряха опит на управляващото мнозинство да бойкотира държавния глава.

Провалът на КСНС идва в момент на продължаващи спорове между ГЕРБ и БСП за това какъв да е бъдещият антикорупционен орган и кой да избира шефа му. И по тази тема Консултативният съвет не стигна до конкретни решения.

Президентът насрочи нов КСНС заради липса на кворум (ВИДЕО)

Участниците се събраха минути след обявеното начало и започнаха без премиера Бойко Борисов. По това време той беше на спешна среща с протестиращите от “Емко“. Пристигна на „Дондуков“ 2 с час и половина закъснение - малко преди да си тръгнат заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Борисов пък си тръгна, както и пристигна – без да обясни позицията, която партията му защитава по темата с корупцията. Съветът напусна и Веселин Марешки от ВОЛЯ, който изцяло отхвърля идеята за създаване на нов антикорупционен орган. Вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов се оказали с неотложни ангажименти в чужбина и затова не дошли на Съвета. По-рано си тръгна и финансовият министър Владислав Горанов - също заради ангажименти в чужбина. Така отсъствията провалиха готвената повече от месец среща. В разрез с традицията, президентът излезе сам пред медиите.

ПРОВАЛ НА КСНС: Политиците не взеха решения за борба с корупцията (ОБЗОР)

„За да създаваш една нова организация, фактически ти създаваш ново звено на властта, което по един или друг начин ще се вкара в останалите власти. И това е изключително опасно. Както за управляващите, така и за останалите партии и обществото”, заяви социологът Кольо Колев в ефира на "Здравей, България".

„Според мен трябва да бъде преразгледан формата от гледна точка на това, че срещите вече не са секретни и това не са срещи, в които политиците да си кажат някои неща в очите и да вземат оперативни решения”, коментира Георги Харизанов от Института за дясна политика. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.