Социалистите видяха бойкот в отсъствието на ключови министри на заседанието

Kонсултативният съвет за национална сигурност при президента се провали. Заседанието, от което се очакваха конкретни мерки за борба с корупцията, приключи за рекордно кратко време. Формалната причина - липса на кворум. От БСП обаче прозряха опит на управляващото мнозинство да бойкотира държавния глава.

Провалът на Съвета идва в момент на продължаващи спорове между ГЕРБ и БСП за това какъв да е бъдещият антикорупционен орган и кой да избира шефа му.  И по тази тема Консултативният съвет не стигна до конкретни решения.

Нинова: КСНС се провали

Участниците се събраха минути след обявеното начало и започнаха без премиера Бойко Борисов. По това време той беше на спешна среща с протестиращите от “Емко“. Пристигна на „Дондуков“ 2 с час и половина закъснение - малко преди да си тръгнат заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Борисов си тръгна, както и пристигна – без да обясни позицията, която партията му защитава по темата с корупцията.

Съветът напусна и Веселин Марешки от ВОЛЯ, който изцяло отхвърля идеята за създаване на нов антикорупционен орган.

Вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов се оказали с неотложни ангажименти в чужбина и затова не дошли на Съвета.

По-рано си тръгна и финансовият министър Владислав Горанов - също заради ангажименти в чужбина.

Така отсъствията провалиха готвената повече от месец среща. В разрез с традицията, президентът излезе сам пред медиите.

Президентът насрочи нов КСНС заради липса на кворум (ВИДЕО)

Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“, коментира държавният глава.

Тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решения”, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. И заяви, че управляващото мнозинство е бойкотирало КСНС.

Правосъдният министър Цецка Цачева категорично отрече тези твърдения.

Марешки: Новият антикорупционен орган би бил безплоден

Изненадвам се, че такива твърдения не бяха направени в залата, където се проведе Консултативният съвет. Категорично не става дума за бойкот“, заяви Цачева.

Малко по-късно, в писмо, от правителството обясниха, че са извели като приоритет в своята работа системната борба с корупцията. Изразяват пълната си подкрепа за намеренията на президента да консолидира усилията в този процес. И са категорични, че бойкот не е имало.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.