Знаем ли кои храни наистина отговарят на приетия от Европейския съюз регламент?

През последните години се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетия от Европейския съюз регламент.

Истински оцет или химия – как да познаем разликата?

За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган. Сертифициращият орган са частни фирми, които следят работата на био производителите. За България те са 16. Всички те спазват правила, заложени в Европейския регламент за био земеделие.

В България има 7000 оператори на био продукция, част от които са само търговци, внасящи стока от чужбина. След като производителят получи своя сертификат за био качество, контролният орган извършва ежегодни проверки. Проби се изпращат в сертифицирани лаборатории. Контролът върху сертифициращите фирми пък се извършва от Министерство на земеделието.

Когато се приберете вкъщи и искате да разберете повече за био продукта, който сте купили, може да сканирате баркода върху опаковката с безплатно приложение от своя телефон. Получавате информация за направените изследвания, както и достъп до сертификатите за био земеделие.

Според експертите от лабораториите обаче има пропуски в регламента за изследванията. Затова препоръчват по-строг контрол, за да не се подвеждат потребителите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.