Българският премиер се срещна с британския си колега и с председателя на Европейския съвет

България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма. За това се разбраха министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Тереза Мей, които проведоха среща в Брюксел преди началото на Европейския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

СНИМКИ ОТ СРЕЩИТЕ НА БОРИСОВ В БРЮКСЕЛ ВИЖТЕ ТУК

Мей посочи, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства правителството за постигнатото.

Във фокуса на разговорите бе и темата за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Страните ни имат отлични двустранни отношения и Brexit няма да наруши сътрудничеството и приятелството между тях", подчерта Борисов.

Премиерът на България посочи, че силна и обвързваща роля за отношенията между двете държави е и голямата българска диаспора във Великобритания.

"Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика. За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правна сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет", заяви Борисов.

Европейските лидери - на среща на върха в Брюксел

Тереза Мей покани българския си колега да посети Обединеното кралство.

В четвъртък в белгийската столица Борисов разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата обсъдиха приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани“ през май в София.

Българският премиер посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства. Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че страната ни ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Очаквам Българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред“, подчерта Туск.

Българският премиер разговаря и с върховния представител на Евросъюза по въпросите на външната политика Федерика Могерини. Двамата обсъдили темата за Западните Балкани, която ще бъде основна за нашето европредседателство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.