Инициативата е в подкрепа на раждаемостта и е под патронажа на патриарх Неофит

1000 новородени български бебета получават Свето Кръщение и стават православни християни днес, информира БГНЕС.

Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“ и се осъществява под патронажа на Светейшия патриарх Неофит и Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства.

„Кръщението е тайнство за светата ни църква, да влязат всички, които са дошли днес за изпълнение на това тайнство да влязат в неговата същина, в неговото небесно посланичество за мирен, честит и щастлив живот”, каза в пожеланието си преди старта в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия" Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СВЕТОТО КРЪЩЕНИЕ НА 1000 НОВОРОДЕНИ

7-месечният Никола беше сред децата, които ще бъдат кръстени в София.

„За нас е истинско удоволствие да участваме в кампанията. Това ще бъде изключително интересен и запомнящ се спомен за нашия син”, каза майка му Ася. За семейството това е второ дете, имат и 7-годишна кака.

Петър доведе 8-месечната си дъщеря. „Включихме се, защото инициативата е много хубава и истинска”, сподели мъжът.

Хилда Казасян трябва да кръсти днес 11 деца, което възприема като сериозна отговорност.

„Цялата тази кампания е изключително хубава и изключително позитивна. Особено на фона на демографската криза, в която съществуваме. Ако едно-единствено семейство получи щастието, което аз изпитвам, мисля, че всичкото това нещо си заслужава”, каза Хилда Казасян.

Кръщене днес се извършва в големите градове на България, сред тях освен София са и Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др.

Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца, тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, и приелите св. Кръщение деца на "Направи го за България" да навлязат в православната вяра и живот. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.