Документите за офшорни сметки ще разтърсят бизнеса и политиката

Огромно изтичане на финансови документи, разкрито от група от около 100 медийни организации, даде възможност да се надникне в някои от механизмите, използвани от водещи политици и знаменитости, за да избегнат плащане на данъци, пише американският в. "Вашингтон пост".

Често за избягване на плащане на високи данъци се използват офшорни фондове. Тяхната употреба не е непременно незаконна. Когато обаче те се използват от същите хора, които определят данъчните ставки, това предизвиква неодобрение. Повечето личности, фигуриращи в документите, са от САЩ. На второ място са британците, уточнява БТА. 

Укриването на богатството на милиардери, политици и най-малко един държавен глава в офшорни сметки поставя в доста неудобно положение хората, фигуриращи в документите. 

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

Материалите също така могат да бъдат използвани като доказателство при разследване на връзки между членове на правителството на американския президент Доналд Тръмп и субекти, свързани с руските власти.

Във Великобритания разкритията може да подкрепят обвиненията, че управляващата Консервативна партия непряко се е облагодетелствала от някои от офшорните фондове в данъчни убежища, които открито осъжда. Това може още повече да засили натиска върху министър-председателката Тереза Мей, която напоследък се опитва да се справи с много скандали.

Британската кралица скътала милиони в офшорки

Сред хората и организациите, фигуриращи в документите, са британската кралица Елизабет Втора, служители от правителството на Тръмп, сътрудник на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, водещ дарител на британската Консервативна партия, технологичната компания "Епъл", пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън и руски олигарх, припомня "Вашингтон пост".
"Парадайз пейпърс" разкриват проблем, който е много по-вреден от неетичното поведение на десетки хиляди богати хора по света, коментира британският в. "Гардиън", като изтъква, че когато сръхбогатите пишат данъчните правила, те се провалят.

Хората винаги ще трябва да се борят с нечестността. Това, което показват "Парадайз пейпърс", е как нечестността се насърчава в големи мащаби и как корупцията се институционализира. 
Свръхбогатите все повече контролират управлението в САЩ и други страни, а правилата, които трябва да гарантират, че тези хора действат почтено и в интерес на обществото, не работят. Това е така, защото правилата са написани, за да осигуряват защита срещу дребна корупция сред хора, които не са много заможни или изобщо не са заможни, отбелязва "Гардиън".

Според руския вестник "Ведомости" офшорните архиви вече не бива да се разглеждат само като мрежа от чисто търговски връзки - днес светът е обречен да ги възприема през призмата на политиката.

Разследващите очакват това да повиши прозрачността. Публикуването на "Панама пейпърс" преди година и половина активизира тази борба, водена на равнище Г-20 от 1998 г., посочва вестникът. 

Но тази борба според него до голяма степен е декларативна. Реакцията в Русия бе скромна. Владимир Путин потвърди, че един от героите на "Панама пейпърс" - Сергей Ролдугин (според архивите милиардер), е негов приятел, но каза, че бил само един меценат.

Според Би Би Си година след публикацията бюджетът на фондацията на Ролдугин се е свил неколкократно, отбелязва изданието. Руската Генерална прокуратура обеща собствено разследване във връзка с панамските документи, но не се знае какъв е резултатът, напомня Иля Шуманов от "Трансперънси интернешънъл".

Водещи германски компании фигурират в офшорния списък

През 2017 г. данните от "Парадайз пейпърс" се възприемат вече по съвсем различен начин, изтъква "Ведомости". Фактът, че през 2009-2010 г. фондацията "Ди Ес Ти Глобал" на руските милиардери Юрий Милнер и Алишер Усманов е купувала акции на Фейсбук и Туитър с пари на "Гапром инвестхолдинг" и на банката ВТБ, през призмата на скандала за руска следа в американските избори изглежда къде по-драматично, отколкото би изглеждал преди година и половина.

"Ди Ес Ти" заяви пред "Ню Йорк таймс", че е продала част от акциите и това е просто бизнес. В очите на американския печат обаче все едно става дума за зловещите "пари на Кремъл". И рисковете се умножават, защото точно сега финансовото министерство на САЩ подготвя за Конгреса доклад за руските олигарси и висши служители, действащи във външната политика, а за целта трябва да оцени активите им в чужбина и близостта до Путин, се казва в статията.
Тази информация може според "Ведомости" да се използва за разработка на нови санкционни списъци - и в тази светлина появата на едно или друго име в "Парадайз пейпърс" може да се окаже крайно опасна.

Руската следа не е основната в новия офшорен скандал, чиято сянка падна върху английската кралица, премиера на Канада и държавния секретар на САЩ, подчертава "Московский комсомолец", цитиран от БТА. 

Скандалният списък все пак включва компании и банки от Русия - ВТБ, "Сибур" и "Газпром", признава всекидневникът. Но помества "доста скептичен коментар" на руския сенатор Константин Косачов, според когото разследването в крайна сметка "описва стандартна и законна търговска дейност, представяна чрез раздути емоции и мътна фразеология едва ли не като заговор срещу първоосновите на западната демокрация".

Икономистът Никита Маслеников свързва поредната порция изобличителни данъчни материали с предстоящото на 1 януари влизане в сила на антиофшорната конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя предвижда размяна на данъчна информация по искания на страните участнички, след които са всички водещи икономики, включително Русия. 

С други думи, руските данъчни органи могат да получават от колегите си в чужбина цялата информация за сметките в чужбина на лицата, които плащат данъци в Русия - и чак тогава да решават дали в данните има нещо криминално или не, обяснява "Московский комсомолец". 
Това означава, че понятията банкова тайна и данъчен рай силно се размиват, казва експертът и добавя, че преди това да стане, "се подгрява информационното поле".

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.