В белгийската столица тази сряда се проведе съвместно заседание на ЕК и българското правителство

Брюксел подкрепи България за Шенген и Еврозоната. В белгийската столица тази сряда се проведе съвместно заседание на Европейската комисия и българското правителство.

Българският кабинет получи висока политическа оценка за подготовката да председателства Съвета на ЕС. 

Борисов в Брюксел: България е готова да застане начело на Съвета на ЕС

В Брюксел от ЕК обещаха на кабинета положителен доклад за борбата с организираната престъпност и корупцията. Очаква се документът да бъде публикуван следващата седмица. Досегашните доклади бяха една от пречките пред влизането ни в Шенген.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде личната си подкрепа за влизането на страната ни в Еврозоната, а премиерът Бойко Борисов обясни: "До края на годината аз се надявам тая тема да сме я вкарали и разгледали". 

ПРЕДИ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Ще се поучим ли от естонския опит?

"Аз се възхищавам на България. България е страна, в която има бюджетен баланс и много нисък публичен дълг в сравнение с останалите", каза още Юнкер. 

Тежките преговори по Brexit ще се продължат по време на българското председателство. Това освен проблем е и шанс, обясни премиерът Бойко Борисов. "Това е рядък шанс Балканският полуостров да може да замести излизащата Великобритания от ЕС", заяви Борисов. 

Темата на NOVA: Малките лидери

Сигурността на Западните Балкани може да бъде гарантирана от транспортната и енергийна свързаност в региона. Първа стъпка в тази посока е отпадането на роуминга. 

"Най-късно на 17 май, на срещата на върха, ще приемем пътната карта за поетапното отпадане на роуминг таксите в държавите от Западните Балкани", заяви Лиляна Павлова, министърът, отговарящ за българското председателство на Съвета на ЕС. 

Стабилността на региона включва и Турция, потвърдиха европейските и българските политици. Освен 3 милиарда евро, които Турция ще получи до края на2017година заради бежанците на своя територия, страната ще получи и втори транш със същия размер. Заради проблеми с защитата на човешките права обаче ще бъдат орязани парите по предприсъединителните фондове за Турция.

От позицията на бъдеще председател на Съюза премиерът Борисов отправи критики към европейските дипломати, които толкова години не успяват да разрешат войните в арабския регион. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.