Очаквайте в неделя в "Темата на NOVA"

България е в навечерието на председателството си в ЕС. Предстои страната ни да поеме щафетата от Естония. Можем ли да се поучим от опита на прибалтийската република?

"Парите, които България и Естония са подготвили за европредседателството си, са сравнително еднакви. Естонците обаче са решили да ги инвестират изключително и само в хора. Те нямат нито една инвестиция, направена в инфраструктура, строежи и каквито и да било битовизми, свързани с европредседателството". Това подчерта журналистът на NOVA Ина Гълъбова, която е автор на "Темата на NOVA" тази седмица.

За разлика от нас, естонците нямат специално министерство, което да координира подготовката на страната им за председателството. Това вършат служители от правителствената администрация. Те са решили да инвестират парите в обучението и подготвени и мотивирани кадри. Така много хора от частния и държавния сектор са получили работа. Всички те са ангажирани на трудови договори и получават бонуси за добре свършената работа. А отчета за всяко изхарчено евро се качва на сайта на естонското председателство.  

У нас повече от половината пари за нашето председателство се инвестират в ремонти - за част от залите и фоайетата в НДК, за зала „Света София” в Партийния дом, която ще бъде завършена след края на българското председателство. Работи се по топлоизолацията на резиденция „Бояна”, както и по строителството на естакада по бул. „Брюксел” към втория терминал на софийското летище. Общо 90 млн.лева. Според първоначалните планове ремонтите трябваше да се завършили до края на октомври. Част от тях обаче още не са.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.