Репортерът Георги Георгиев направи проверка

До края на годината разговорите в роуминг със Западните Балкани ще поевтиняват, обеща правителството.  

Очакванията са до края на годината и телекомите от отделните страни да подпишат споразумения помежду си и така от следващата година да говорим доста по-евтино с тях. Става дума за разговорите от и до Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Сърбия и Черна гора. 

Кога пада роумингът между страните от Западните Балкани?

Със съседите ни от Сърбия, Турция и Македония в момента сме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лева на минута, есемесът e около лев, а мегабайт интернет – от 15 до 25 лева.

За сравнение минута разговор в ЕС ни струва не повече от три евроцента. Есемесът не може да е по-скъп от 1 евроцент. Плащаме до 7,75 евро за всеки гигабайт сваляне на музика, сърфиране в интернет или изпращане на снимки.

Ето и конкретен пример за един от операторите: ако сме в Сърбия или Македония и звъним до България или някоя от страните в ЕС разговорите са средно 3.49 лв. А до други страни извън ЕС – 6 лв. Ако приемаме обаждане – тарифата за минута е 1.59 лв. SMS – 0.79 лв., а мегабайт интернет – 15 лв.

Какви сметки трупат бизнесът и потребителите при сегашните тарифи? Колко ще ни струва минута разговор със съседите? 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.