Македонският премиер Зоран Заев чете лекция на българи в Струмица

Българска делегация, която обучава македонски политици. Македонският премиер, който чете лекции на българи. Това се случи в Струмица. Отварят ли нова страница в отношенията си България и Македония – разговор с Калина Крумова от Института за политики в „Събуди се”.

Македонският министър на културата срещу кичозните паметници в Скопие

„Зоран Заев дойде да говори по темата „Балкани - добросъседство и нови хоризонти”. Освен това той успя да демонстрира и нещо друго – политическо лидерство”, коментира Крумова.

Каракачанов: България подкрепя Македония за ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много е важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Договорът за добросъседство е сериозен пример на лидерство. В България имаше сериозни критики и дебати. В Македония имаше може би още повече критики. Но и аз, и вашият премиер, вярваме, че това ще донесе 100 пъти повече перспективи за двата народа, отколкото каквито и да било загуби“, каза македонският премиер на кръглата маса.

ИЗБОРИТЕ В МАКЕДОНИЯ: Добро представяне на партията на Зоран Заев

Разговорите между двете страни ще продължат следващата седмица в Струмица. Правителствата на Македония и България ще обсъдят теми от взаимен интерес и за добросъседските отношения.

По отношение на историческите въпроси Заев помоли да бъдат прекратени всякакви разногласия и разделение.

„Много е важно бъдещите поколения да се отърсят от предразсъдъците на миналото. Нека оставим историците да спорят и да доказват. Един живот имаме, а от нас зависи как ще го живеем“, каза още той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.