Причина са падналите дъждове и топенето на снега

Денонощно наблюдение на язовирите в цялата страна. Изкъсо се следят критичните точки на язовирите в областите Враца, Пловдив и Благоевград. В Благоевградско от снощи действа и кризисен щаб заради язовир „Кринец” над Банско. Засега обстановката там е спокойна и няма опасност за хората.

В Берковица от снощи реката е повишила драстично нивото си заради падналите дъждове и снеготопенето от планината. Засега кризисният щаб в общината уверява, че опасност за хората от преливане на реката няма.

Силен шум и бучене на реката, която минава през Берковица, кара хората, които живеят до нея, да не мигат през цялата нощ. Те забелязват, че с дъжда и нивото й започва да се вдига драстично. Най-голямото притеснение е водата да не стигне до къщите им.

Близо 40 литра са падналите дъждове за последното денонощие над Община Берковица. Нивото на реката достигна на близо метър под най-ниската точка на мостовете.

Днес бе инспектиран и най-рисковият язовир в Благоевградско – язовир „Кринец“ над Банско. Инспекторите не засякоха проблеми, но наблюдението на над 460-те язовира в областта ще продължи до второ нареждане.

Въпреки ниските нива на язовирите към този момент проблемите могат да дойдат бързо, ако дъждът се засили или продължи повече време.

Армията е в пълна готовност да помага на хората, ако се стигне до наводнения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.