Заради по-високите температури започна активно снеготопене

Циклонът „Филип” вече е над България. Метеорологичното явление донесе дъждове и повиши температурите.

Заради по-високите градуси започна активно снеготопене, а заедно с него и опасност от преливане на водоеми и локални наводнения.

Силен дъжд наводни улиците на Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-опасна е ситуацията в Западна и Югозападна България. Там кризисни щабове следят обстановката и са в готовност при нужда да предприемат спешни мерки.

Въведено е денонощно следене на язовирите в цялата страна. Изкъсо се следят критичните точки в страната – язовирите в областите Враца, Пловдив и Благоевград.

Заради язовир Кринец над Банско от снощи действа кризисен щаб. Засега опасност за хората няма.

Река Берковска е повишила драстично нивото си край Берковица. От общината уверяват, че опасност от преливане няма засега. 

Опасно време ни очаква през уикенда (ВИДЕО)

Силен шум и бучене на реката, която минава през Берковица, кара хората, които живеят до нея, да не мигат през цялата нощ. Те забелязват, че с дъжда и нивото й започва да се вдига драстично. Най-голямото притеснение е водата да не стигне до къщите им.

Близо 40 литра са падналите дъждове за последното денонощие над Община Берковица. Нивото на реката достигна на близо метър под най-ниската точка на мостовете.

Наблюдават язовирите и реките заради очакваните обилни валежи

Днес бе инспектиран и най-рисковият язовир в Благоевградско – язовир „Кринец“ над Банско. Инспекторите не засякоха проблеми, но наблюдението на над 460-те язовира в областта ще продължи до второ нареждане.

Въпреки ниските нива на язовирите към този момент проблемите могат да дойдат бързо, ако дъждът се засили или продължи повече време. Армията е в пълна готовност да помага на хората, ако се стигне до наводнения. 

Какво време ни очаква през декември? (ВИДЕО)

Река Какач преля и влезе в дворове на няколко къщи в софийското село Мало Бучино. Има и наводнени мазета. Един човек е евакуиран. 

Малък мост свързва селото. Той е залят и някои хора нямат директен достъп до домовете си. 

Проливен дъжд наводни улици в Перник. Залети са и паркинги в града. Авария спря парното, а хипермаркет за строителни материали барикадира входовете си с чували с пясък.

Писмо от регионалния инспекторат по образование притесни перничани. В него те предупреждават всички училища и детски градини да бъдат в готовност при бедствия и аварии, а родителите да приберат децата си в светлата част на денонощието.

Кметът на Перник издаде заповед за постоянно наблюдение на рисковите обекти на територията на общината във връзка с лошите метеорологични условия.

„Всеки път при такива дъждове имаме връщане на вода от канализацията, което ни създава много проблеми. В града се носи мълвата, че язовир „Студена” ще прелее. Лично аз направих инспекция на стената на язовира. Той е в състояние на ремонт и поради тази причина количеството вода не е толкова, колкото е обичайното”, обясни пред NOVA кметът на Перник Вяра Церовска.

Количествата валежи днес бяха най-много в Родопите - до 68 л/кв.м. На Изток южният вятър продължи да задържа времето топло и приятно. Температурите достигнаха цели 19-20 градуса.

През следващото денонощие ще остане облачно, с валежи преди обед на запад, следобед на Изток.

За 4 области в Централна – Южна България и утре остава опасността от наводнения – очакват се количества до 20-30 л/кв.м.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.