Колко струва и как можем да се сдобием с нея?

Манията "биткойн" - в последните месеци все повече четем за този нов вид електронна криптовалута, която все повече увеличава стойността си. Един биткойн в момента струва 10 000 долара, а само преди година цената му беше 1000. Четем и все повече съобщения за така наречените копачи и ферми за биткойн.

Цената на биткойна мина 10 000 долара

Какво всъщност е биткойн, откъде се намира, как се създава, какво обезпечение стои зад него и как така поскъпна 10 пъти за толкова малко време?

Криптовалутите – парите на бъдещето или балон? (ВИДЕО)

„Това е децентрализирана дигитална валута, което означава, че никой не държи контрола върху нея. Контролът е у хората и няма нужда от посредници, за да можем да търгуваме с нея”, обясни в „Здравей, България” Мирослав Запорожанов, блокчейн предприемач.

Рекорден скок на цената на биткойна

„Биткойните може да се купят от хора, които вече имат такива. Копаенето всъщност е жаргон, който се използва в това общество. Всъщност означава валидиране на трансакциите. Технологията, която седи зад биткойнта, е един публичен списък с трансакции, който се валидира от определени играчи, които се наричат миньори”, поясни още той.

В Гърция разбиха схема за пране на пари чрез биткойни

В момента има борси в дигиталното пространство, откъдето може да се купят. Те се съхраняват в биткойнт портфейл.

„Никой не знае дали криптовалутата ще продължава да поскъпва. Големият въпрос е дали биткойнът е балон, или не. Никой в момента не знае накъде ще отиде цената. Той е една рискова инвестиция. Факт е, че може рязко да се срути”, коментира финансовият журналист Кузман Илиев.

„Големият въпрос е дали биткойнът ще се превърне в универсално платежно средство”, каза още той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.