"Няма да изоставим Йерусалим на милостта на държава, която убива деца", заяви той

Турският президент Реджеп Ердоган нарече Израел "терористична държава" и обеща да използва всички средства за борба срещу американското признаване на Йерусалим като столица на страната. 

По темата

"Палестина е невинна жертва. Що се отнася до Израел - това е терористична държава. Да, терористична. Няма да изоставим Йерусалим на милостта на държава, която убива деца", каза Ердоган в реч в централния град Сивас. 

Речта му дойде дни, след като американският президент Доналд Тръмп призна Свещения град за столица на Израел, разгневявайки палестинците и предизвиквайки протести в мюсюлманските и арабски държави. Четирима палестинци бяха убити, а десетки ранени при сблъсъците.

Ердоган по-рано описа статута на града, чиято източна част палестинците виждат като своя столица, като "червена линия" за мюсюлманите. Той нарече декларацията на Тръмп "нищожна и невалидна".

Турският президент използва позицията си на настоящ председател на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК), за да свика в сряда среща на панислямската група.

"Ще покажем, че прилагането на мярката няма да бъде толкова лесно", добави той.

Турция и Израел нормализираха отношенията си през последните години, но Ердоган продължи да защитава палестинската кауза и редовно критикува политиката на Тел Авив. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.