В идните дни ще има насилие

Обявеното от Доналд Тръмп признаване на Йерусалим за столица на Израел, с което се преобръща датираща от почти седем десетилетия американска политика, е може би най-ненужното решение по време на управлението му и ще има последици, които ще оказват въздействие дълго след края на неговото президентство. Това коментира Питър ван Бурен за Ройтерс. Решението може да даде някаква вътрешнополитическа изгода на президента сред избирателите от еврейската общност и евангелистките християни, но на безумно висока цена в глобален план.

"ПОЖАРЪТ" В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Сблъсъци и безсънни нощи заради Йерусалим (ВИДЕО)

В Йерусалим се намират президентството, парламентът, Върховният съд и повечето министерства. На практика той е столицата. Но за разлика от почти всички други държави, САЩ поддържат своето официално посолство в друг град - Тел Авив. САЩ имат консулство на Западния бряг и консулски отдел в Източен Йерусалим - тази част от града, която беше анексирана от Израел през 1967 г. и която много палестинци очакват да бъде столица на тяхна бъдеща държава. Вашингтон също така има бюро точно на Зелената линия - разделителната точка между Израел и палестинските територии, уточнява Бурен, цитиран от БТА. Американският анализатор е работил 24 години в Държавния департамент. 

Младенов: Най-лошият сценарий е конфликтът в Близкия Изток да стане религиозен

Дипломатите, както и израелските служители разбират, че по правило посолството е главното представителство, разположено в столицата, а консулството е по-маловажният клон, който се намира на друго място. Но те също така знаят от опит в Израел на коя врата да почукат, когато имат нужда да се свърши работа, независимо какво пише на табелата на фасадата.

Това не е нещо, характерно само за Израел. В Тайван има подобна система, която пази мира там.
През 1979 г. Съединените щати признаха съществуването на Народна република Китай с Пекин като нейна столица и преместиха официалните отношения от Тайван. Вместо посолство в Тайпе Съединените щати установиха Американски институт в Тайван. Институтът, който е действителна регистрирана неправителствена организация, е подпомаган от Държавния департамент, който осигурява "голяма част от финансирането и управлението на неговите дейности", да не говорим за персонала. Все пак в института няма посланик; главният представител се нарича директор. Цял комплект от дипломатически салонни номера, достоен за комедиен сериал, поддържа начинанието в Тайпе да не е посолство на Съединените щати. 

ТЕЖКА НОЩ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Ракетни удари и сблъсъци при протестите (ВИДЕО)

В случая със Съединените щати и Йерусалим театърът, който поддържа статуквото, е Законът за посолството в Йерусалим от 1995 година, пише ван Бурен. Съгласно този закон американската главна квартира беше разположена в Тел Авив, работата се вършеше, както е необходимо, и всички, замесени в сложната политика в Близкия изток, можеха да гледат в посоката, която най-добре съответства на техните нужди.

Турция и Франция искат да разубедят САЩ за Йерусалим

Законът всъщност изискваше Съединените щати да преместят посолството си в Йерусалим до 1999 г., но вратичка, оставена в името на политическата целесъобразност, позволяваше на президентите да издават писмен отказ от това изискване на всеки шест месеца по съображения, свързани с националната сигурност. По този начин се избягваше необходимостта Конгресът да упражнява правомощието си да спира половината финансиране, отпускано на Държавния департамент за строителни дейности в чужбина, ако не бъде спазен крайният срок.

Тръмп неохотно издаде писмения отказ преди няколко месеца, после отново направи това, непосредствено след като обяви, че признава Йерусалим, давайки известен бюрократичен отдих на Държавния департамент по въпроса за финансирането, докато той планира да построи нова сграда някъде в Йерусалим - проект, който може да отнеме години. 

ДЕН НА ГНЯВ: Протести и сблъсъци по улиците на Йерусалим

Законът за посолството в Йерусалим беше практическо решение, а не провалил се план, който не е довел до официален мир между палестинците и Израел, както го характеризира Тръмп. Сенчестият статут на Йерусалим работеше.

Вече не. Действията на Тръмп изискват всички играчи да оставят настрани всякакви други въпроси, които ги засягат в Израел, не на последно място палестинския мирен процес, и вместо това да заемат становище по променената позиция на Америка. 

В идните дни ще има насилие и протести, предвижда ван  Бурен. Но дълго след като се разсее сълзотворният газ, американските дипломати ще се окажат парализирани, участвайки в преговори по пълен спектър от въпроси, като първо трябва някак да се заемат с предприетите от Тръмп действия. Това не е някакво ненужно бомбастично изказване в Туитър, което се появява най-долу на страницата, или груба забележка, която избледнява със следващия новинарски цикъл: този път президентът преобърна работеща политика и последиците ще отекват дълго след като той напусне Белия дом. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.