Арабската лига призова САЩ да се откажат от решението си за обявяване на града за столица на Израел

След като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, Близкият Изток отново се взриви. Ракетни удари, заплахи, призив за свещена война.

Младенов: Най-лошият сценарий е конфликтът в Близкия Изток да стане религиозен

В същото време протестите продължават, и то не само в Западния бряг и Газа. Вълната от протести стигна и до Швеция, Франция и Австрия. 

В Париж стотици протестираха срещу започващото му в неделя посещение. Те определиха като "срамна" планираната среща между израелския премиер и френския президент Еманюел Макрон.

ТЕЖКА НОЩ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Ракетни удари и сблъсъци при протестите (ВИДЕО)

9-годишно израелско момиче пострада на Западния бряг, след като колата, в която се е возило, е била атакувана с камъни. 

24-годишен палестинец пък намушка с нож израелски служител на реда. Нападението било извършено на централната автогара в Йерусалим.

Бунт имаше и пред посолството на САЩ в ливанската столица Бейрут. Недоволството прерасна в сблъсъци със силите на реда. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат недоволните. Част от тях подпалиха гуми и хвърляха камъни срещу полицаите, които бяха блокирали главния път към посолството.

Арабската лига призова САЩ да се откажат от решението си, а международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Йерусалим. 

Турция и Франция искат да разубедят САЩ за Йерусалим

Първите дипломати на арабските страни осъдиха единодушно решението на Доналд Тръмп. В обща декларация те заявяват, че признаването на Йерусалим за столица на Израел лишава Вашингтон от ролята му на посредник на близкоизточния мирен процес и тласка региона към насилие, хаос и кръвопролития.

ДЕН НА ГНЯВ: Протести и сблъсъци по улиците на Йерусалим

Преди да отпътува за посещение във Франция, израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи остри критики към европейските страни.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган също втвърди тона и нарече Израел „терористична държава”.

Лидерът на шиитското движение Хизбула - Хасан Насралла, пък призова за голям протест в Бейрут в понеделник.

Още по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.