Това прогнозира изследователската компания "Reputation Institute"

Испанската икономика може да загуби до 12 млрд. евро в резултат на рецесията в туристическия сектор заради каталунската криза. Тези данни цитират в. „Расон“ и БГНЕС, позовавайки се на изследователската компания "Reputation Institute". 

АНАЛИЗ: Сепаратистите в Каталуния - кандидати за власт в изгнание

Според доклада, в сравнение с март тази година, популярността на Испания като туристическа дестинация сред европейците падна с 3.1 пункта поради политическия конфликт в Каталуния. Освен това, шест от десет граждани на Стария континент вярват, че така наречената „испанска марка“ вече е пострадала от кризата в региона.

Мадрид оттегли заповедта за арест на Пучдемон

В това отношение, реалните инвестиции в цялата страна могат да бъдат намалени до 1,95%.

На 27 октомври парламентът на Каталуния прие резолюция за провъзгласяване на независима република. Сенатът на Испания одобри искането на Мадрид за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

Започна официалната кампания за изборите в Каталуния

След това премиерът Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване от длъжност на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на неговото правителство. Освен това, премиерът разпусна регионалния парламент и насрочи избори на 21 декември. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.