Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция

Исторически рекорд от 20 години насам отчита NOVA ALPHA INDEX - а именно икономически оптимизъм. Очакванията на хората за следващата година да бъде по-добра (55%). На мнение, че ще бъде същата са 36% от участниците в проучването, а че ще е по-лоша – 9%.

Данните са от проучването NOVA ALPHA INDEX на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с NOVA.Данните са от проучване на NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Проведено е в периода 7 – 15 декември 2017г. сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е по поръчка и заплатено от NOVA.

„През 1998 г. има по-позитивни очаквания за следващата година. След '98-а обаче започват песимистичните очаквания. Сега ножицата се разтваря”, обясни в „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

За 25,7% 2017 г. е била по-добра от 2016-а, а за 17,4% тя е била по-лоша. За 56,9% от хората е била същата. Образованието става решаващ фактор за по-добър живот и очаквания. Сред хората с основно образование и без квалификация все още песимизмът доминира. Социолозите смятат, че тази тенденция ще се задълбочава през следващите години.

Доходите и по-добрата среда на живот вече стават равни по значимост по отношение на потребностите.

„Ако през следващите години продължи плавното покачване на доходите на домакинствата, ще се увеличи взискателността за по-високо качество на живот, по-добри публични услуги към местната и централната власт. С по-високото благосъстояние се променя и структурата на изискванията”, обясни Димитров.

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната фигура с 57% подкрепа от най-различни социални слоеве. Втората позиция в топ 5 на най-одобряваните политици е за Йорданка Фандъкова. Премиерът е трети с 33% одобрение. Следват Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова съответно с 29.9% и 27.8% одобрение.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция. БСП обаче успява да мобилизира привържениците си през последните три месеца и бележи лек ръст като подкрепата за партията е вече 21.2%. За Обединените патриоти биха гласували 5.6% от избирателите, а за ДПС - 4.7%. Според проучването извън парламента остават ВОЛЯ, Реформаторският блок, "Да, България" и "Нова република".

Данните са от проучването NOVA ALPHA INDEX на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с NOVA.

Данните са от проучване на NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Проведено е в периода 7 – 15 декември 2017г. сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е по поръчка и заплатено от NOVA.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.