Прокуратурата започва проверка след разследване на NOVA

Прокурорска проверка след разследване на NOVA. Как се харчат парите от Европа в България?

Преди седмица ви показахме ремонт, за който са отпуснати над 300 000 лева. Парите ги няма, няма и ремонт.

За възстановяването на храма „Свети Никола” във великотърноското село Царски извор са отпуснати близо 200 000 евро.

Изпълнението на проекта за ремонта на храма е възложено на две фирми в консорциум. Бенефициент е църквата, в лицето на църковното настоятелство и на отец Добрин Добрев. А за фонд „Земеделие”, който отпуска парите, всичко е изрядно.

„По документи всичко е извършено. Ако се образува някаква проверка от страна на прокуратура, предполагам биха могли да потърсят отговорност”, коментира Ваня Благоева, главен експерт на Дирекция "Оторизация на плащанията" към Държавен фонд „Земеделие”.

Прокуратурата се самосезира и започва да търси виновни.

РАЗСЛЕДВАНЕ: 340 000 лв. усвоени за ремонт на църква, а ремонт... няма (ВИДЕО)

„От репортажа се видя,че такъв ремонт и понастоящем не е извършен, което извежда изводите, че е налице извършено престъпление от общ характер. Вероятно длъжностно присвояване. Започват действия по предприятията за изготвяне евентуално на обвинение”, заяви наблюдаващият прокурор от районната прокуратура в Горна Оряховица.

Преди седмица не успяхме да разговаряме с митрополита, в чиято епархия е ремонтираната само на хартия църква. Сега митрополит Григорий застава пред камерата ни.  

„Вашите шефове, продуцентите, вие сте пчеличките, обикновено като дойде Нова година, Рождество Христово, като дойде Великден, те ви пращат, за да се направи сензацията, да се преследва църквата, да се направи една пропаганда срещу църквата”, заяви митрополит Григорий.

Как се възстановява църква с хиляди левове, питаме владиката.

„Този храм беше руина. Зад тази работа има една група специалисти, консултанти”, заяви митрополит Григорий.

И обеща, че работа по храма ще продължи. Но изтъкна, че в храма има свещеник, настоятелство, които са отговорни за ремонта.

Църковният настоятел Цветанка Димитрова обаче заяви, че не се е подписвала на документ за кандидатстване за европейски средства.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокурорска проверка за несъществуващ ремонт

Свещеникът в храма пък е гневен.

„Един куп хора проверяват и се подписват”, коментира митрополит Григорий.

Тръгваме и по следите на хората, които отговарят за извършването на ремонта - фирма „Строй Комерс 86” със собственик Златко Николов Златков. Офисът на фирмата е в град Левски. Само че фирмата вече е прехвърлена на друг човек.

Търсихме ги преди да излъчим репортажа, сега - те ни търсят.

„Всичко, предвидено по проект, е направено”, заявиха от фирмата.

От строителната фирма ни изпратиха снимки, правени по време на ремонта на храма.

И другата фирма, участвала в ремонта – „Алдикомерс”, ни изпрати снимки. Оттам твърдят, че качествено са си свършили работата.

„Имахме специално назначен специалист, който постоянно следеше как вървят ремонтните дейности”, заявиха от „Алдикомерс”.

В епархията във Велико Търново има още десетки храмове, ремонтирани с европейски пари, но те изглеждат различно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.