Автосервизи и пунктове за отпадъци често нарушават правилата

Пунктове за събиране на отпадъци и автосервизи нарушават правилата и създават предпоставки за мръсния въздух в София. Това установиха инспектори от различни институции при проверки, провокирани от протестите заради мръсния въздух в няколко квартала. 

По темата

Извадката от проверени обекти не е статистически представителна, но със сигурност е много впечатляваща. От осем проверени автосервиза и пунктове за събиране на отпадъци, в седем има нарушения.

Мръсният въздух разделя хората. Едните се топлят с каквото намерят, защото нямат, а другите не им вярват. За да разберат как хората се снабдяват с това, с което не би трябвало да се отопляват, властите проверяват.

Инспекторите разбират, че в един от пунктовете за отпадъци се събират и цветни метали, и електронно оборудване, въпреки че имат разрешение само за пластмаса, хартия, картон и стъкло. Глобите за такова нарушение започват от 15 000 лева.

В сервизите инспекторите проверяват дали там не се събира старото масло на колите, тъй като и то може да се изгаря.

Измерванията за мръсен въздух в квартали, където имаше протести, показаха, че фини прахови части над нормите е имало само в два от общо шест случая. Въпреки че данните са официални и проверките чести, хората не вярват, че дишат чист въздух.

Остават отворени въпросите дали нарушителите ще си платят глобите и дали наказанията ще ги променят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.