Провеждат се протести "за" и "против" изграждането на кабинката

Предстои да бъде взето окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Очаква се министрите да се произнесат на днешното си заседание, въпреки че официално темата не е заложена за обсъждане.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Затягат сигурността в Банско

Екоминистърът оттегли проекта за втори лифт и обеща той да бъде обсъден с плана за управление на националния парк "Пирин". 

Очаква се спорното решение да бъде посрещнато от два протеста. Единият е пред Министерския съвет и е с искане да няма лифт и да се пази природата от поголовна сеч.

Борисов подкрепя идеята за втори лифт в Банско

Вторият е на главния път Е-79 към Гърция. Там хората от региона ще настояват за окончателна позиция за магистрала "Струма" и втората кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция. 

"Не говорим само за втора кабинка. Говорим за допълнителни лифтове и писти в ски зоната. Само една кабинка няма да реши проблема", заяви за "Здравей, България" кметът на Банско Георги Икономов. 

Репортери: Златина Зехирова, Екатерина Николова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.