Ще има ли дълбоки преспи и сибирски струд до края на сезона?

Почти пролет е. През януари цъфнаха кокичетата. Температурите са високи, а изгледи за сняг няма. Януари ще е топъл, и то доста по-топъл, отколкото сме свикнали. Валежите ще са около 70 процента от месечните количества. А температурите - около от 2 до 4 градуса над месечните за региона. Слънцето ще ни е постоянен спътник през месеца и ще продължи да подлъгва цветята и овошките.

Много наши зрители вече изпратиха кадри на цъфнали цветя в градините по цяла България. Днес се разходихме из Искърското дефиле, където пролетта е настъпила още преди Коледа.

Какво ще бъде времето през януари?

Борис е синоптикът от Зверино, най-голямото село в Искърското дефиле. Данните за прогнозата черпи от природата. Резултатите публикува на табло с висящо паве.

„Ако павето се калти, духа вятър. Ако павето е мокро - вали дъжд. Ако е бяло, вали сняг”, обяснява Борис Кръстев.

Зимата в Зверино обикновено е снежна и усойна. Сега обаче пролетните температури са изправарили даже българското председателство на Европейския съвет.

Йордановден в Зверино се очертава без сняг и лед. Заливчето в река Искър, което днес багерът подготвя за хвърлянето на кръста, е потънало в зеленина и цветя.

Части от Канада – по-студени от северния полюс на Марс (ВИДЕО)

„Хората направо ще отидат на плаж в сравнение с миналата година, когaто чупехме ледовете”, казва климатологът Георги Рачев.

Температурните аномалии в началото на 2018 г. озадачават всички метеоролози. Според Георги Рачев обаче това е по-скоро моментен локален каприз на времето, отколкото глобална тенденция.

„Има компенсаторни механизми. Когато декември и януари са топли, февруари и март са студени”, добавя климатологът Георги Рачев.

НАСА показа "зимния" Марс (СНИМКИ)

От Искърското дефиле отиваме в Бургас, където миналата година по това време имаше 10 сантиметра сняг. Само преди година край морето минимална температура е била -7 градуса. Сега е с почти 10 градуса отгоре.

На този етап климатичните модели показват, че сжежна приказка с дълбоки преспи и сибирски струд до края на сезона не се очаква. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.