Какво показват разчетите на производителите?

Новата година започва със скок в цената на основни стоки и услуги. Причината - драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари. Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени. Какво показват разчетите на производителите и с колко повече ще плащаме за пълна потребителска кошница?  

ЦЕНОВИ СКОК: Поскъпват основни стоки и услуги

Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%. Сега вариантите са два, твърдят от бизнеса. Първият е да се съкращават разходи, а вторият – да скачат цените. Средно с около 5 на сто ще поскъпнат продуктите в потребителската кошница.

Какво се променя от 1-ви януари 2018-а година?

„Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но резултатът е този – за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците”, коментира в студиото на „Здравей, България” Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Накъде ще тръгнат цените на имотите през 2018-а? (ВИДЕО)

Бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока и вече има готовност за протести. 

„Обявихме готовност за съвместни протести между работодатели и синдикати”, добави Васил Велев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си