В ябълка на раздора се превърна думата "пол"

Спорове около Истанбулската конвенция се разгоряха и сред различни граждански организации. Кой видя полза от документа и според кого тя отваря кутията на Пандора?

В ябълка на раздора се превърна думата „пол”. 

По темата

„За първи път се въвежда дефиниция, различна от дефиницията за пол, определена в международното право, която е свързана с биологичния пол на лицето. Така че това е сериозно притеснение”, коментира Михаела Джоргова от асоциация „Общество и ценности”

Пол Найденов не обича думата трети пол. Нарича себе си интерсекс активист, който наскоро извоюва правото си и по документи да се наричан „мъж”.

„Те може би не си дават сметка или си дават сметка, че трансхората са подложени на ужасни унижения в училище. Не може под никаква форма да се инкриминира на трансхората, че те са насилници, при условие, че те са явна жертва на насилие”, на мнение е Пол.

Конвенцията чете и Катя Кръстанова, която от 20 години се грижи за жени, жертви на насилие. В обяснителния доклад към конвенцията има пояснение за всяка дефиниция, включително и за пол.

„Терминът „пол”, използван в тази дефиниция, не е предназначен да замести термините жени и мъже, които се ползват в конвенцията. Няма такава претенция, просто трябва да се чете”, коментира Кръстанова.

Според психолога актуалните спорове отместват фокуса от полезния ефект, който може да има конвенцията върху жертвите на насилие. Например - пропуски като този, че нито един закон в момента не защитава жертвите на дебнене и преследване.

Конвенцията дава право това да се промени. Тя може да даде зелена светлина и за изграждането на кризисни центрове във всеки областен град, консултативни центрове в по-голямата част от общините, както и специализирани центрове за жертвите на сексуално насилие. У нас засега има само един такъв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.