Истанбулска конвенция стана сериозен повод за спорове

Разнобой в управляващата коалиция. Причина стана така наречената Истанбулска конвенция, която правителството разписа и която, според критиците, позволява признаването на трети пол. 

Всяка трета жена в ЕС – жертва на насилие

Веднъж одобрена от Министерски съвет, конвенцията влиза в Народното събрание. Общо осем от членовете на кабинета гласуваха срещу предложените текстове. Сред тях са и вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. 

Три носителки на титлата „Мис България” в кампания срещу домашното насилие

Документът регламентира равенството между половете и борбата срещу насилието. Оказва се, че Патриотите са силно притеснени от новото определение за пол, което позволявало двусмислено тълкуване на закона. Според текста на конвенцията „пол” ще означава социална роля или поведение, което обществото определя съответно на мъжете и жените.

От ГЕРБ са категорични, че основание за напрежение няма

Закриват кризисния център за жени в Димитровград

„Точно това е целта - да се разчупи стереотипа, но той е за мъж и жена. Това нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито ще доведе до задължения за България за въвеждането на еднополови бракове”, обясни вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Когато се появи социалният пол - това вече е трети пол. Когато се появят специфики на пола, това вече е различно от мъжки и женски”, на мнение е Ангел Джамбазки от ВМРО.

СТРЕЛБА В КОЛОРАДО: Полицай е загинал, петима са ранени (СНИМКИ)

Други притеснителни текстова за Патриотите са свързани със статута на бежанците и по-специално хората, станали жертва на сексуален тормоз. Те могат да търсят помощ от съответната държава, а такива хора могат да бъдат и бежанците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.