Бойко Борисов и Илхам Алиев договарят проучвания за газопреносна мрежа

Азерски газ потича към България. Новината идва след правителственото посещение на кабинета Борисов в Азербайджан. Президентът Илхам Алиев разпореди да започне проучване за изграждане на газопреносна мрежа в България със средства от Азербайджански фирми.   

В ранния следобед българската делегация пристигна в страната на огньовете. Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Илхам Алиев беше на четири очи в правителствената резиденцията.

„Отдаваме голямо значение на вашето посещение”, заяви Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

<

Темата – азерски газ тръгва към България

Премиерът Бойко Борисов е придружаван от министрите на икономиката, енергетиката, транспорта и земеделието. Част от тях играят важна роля в днешните преговори, като министърът на икономиката Теменужка Петкова, която обсъжда новите газови връзки.

АЗЕРБАЙДЖАНСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО: Премиерът е на двудневно посещение в Баку (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Азер разполага с огромни резерви газ, които може да бъдат доставени и ще осигурят независимост на Европа”, коментира премиерът Бойко Борисов.

По план синьото гориво ще идва от находището „Шах Дениз-2” през интерконектора България-Гърция.

„Това, което предлагат азерите е най-ниската цена, а ние имаме подписан 1 млрд. кубика с азерите. Това е шанс за много домакинства”, добави премиерът Бойко Борисов.

Домакините похвалиха България за успешното начало на европредседателството. Във вторник премиерите на двете страни ще открият първата в историята на България и Азербайджан редовна авиолиния между София и Баку.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.