Бившият премиер Ренци ги обвини в разпространяване на "плашещи слухове"

Италианската култура и общество са изложени на риск да бъдат изкоренени от исляма. Това заяви лидерът на италианската антиимигрантската партия "Северна лига" Матео Салвини, съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, предадоха Ройтерс и БТА.

Силвио Берлускони обеща да въведе плосък данък, ако спечели изборите

Салвини обеща още да спре "инвазията" на мигрантите. Думите му идват, след като Атилио Фонтана, влиятелен политик от "Северната лига" беше широко разкритикуван в Италия, защото каза, че италианската "бяла раса" може да бъде заличена, докато не се вземат по-строги мерки, за да се спре притокът на основно африкански мигранти в страната.

Италианската прокуратура блокира сметките на партия "Северна лига"

В Италия ще се проведат национални избори на 4 март и темата за миграцията се превърна в една от водещите в предизборния дебат. Десноцентристките опозиционни партии обвиняват левоцентристкото правителство, че прави прекалено малко неща за спиране на притока от мигранти.

Берлускони се връща в политиката

"Трябва да решим дали нашата етническа общност, дали нашата бяла раса, дали нашето общество ще продължават да съществуват или нашето общество ще бъде заличено", каза Антонио Фонтанела, който е кандидат от Северната лига за областен управител на богатата северна италианска област Ломбардия. Местните избори там са също на 4 март.
След като това изказване беше посрещнато с критики, Фонтана каза, че е допуснал грешка. Но той получи подкрепата от партийния си лидер Салвини, чиято популярност се увеличи силно през последните години благодарение на неговите антиимигрантски позиции.

Бой в италианския Сенат заради закон за гражданство на имигранти (ВИДЕО)

"Ние сме под атака. Нашата култура, нашето общество, традиции и начин на живот са изложени на риск", каза Салвини.

Ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция в Неапол (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Цветът на кожата няма нищо общо с това, но рискът е много реален. Векове на история може да изчезнат, ако исламизацията, която досега беше подценявана, надделее", смята Салвини.
Над 600 000 мигранти дойдоха в Италия през Средиземно море през последните четири години, бягайки от войната и от бедността в родните си страни. Но мюсюлманите представляват малцинство в римокатолическа Италия и допитване на изследователския център Пю показва, че ще бъдат едва 4,9 процента от населението през 2020 г. През 2010 г. те бяха 3,7 процента от населението.

Нови групи мигранти напират към България и Гърция

Традиционните партии в Италия призовават за по-строги ограничения върху миграцията и правителството работи в тясно сътрудничество с либийските власти, за да се опита да попречи на каналджиите на мигранти. Миналата година мигрантите, идващи по море в Италия, намаляха с една трета.

Германия ще депортира мигрантите с антисемитски възгледи

Лидерът на Демократическата партия, бившият италиански премиер Матео Ренци, обвини днес Северна лига в разпространение на плашещи слухове. "Ние гледаме към бъдещето, а не към страха", каза той. Движението "Пет звезди" пък каза, че изявленията на Фонтана показват, че десноцентристкият блок е екстремистки. 

Председателят на ЕНП призова за "категорично решение на миграционния въпрос"

Допитванията показват, че десноцентристите ще получат най-много места в парламента, но няма да спечелят абсолютно мнозинство. Допитванията показват също, че Фотана най-вероятно ще бъде избран за областен управител на Ломбардия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.