Какви са мотивите за него и как го определят управляващите?

БСП внася вот на недоверие срещу правителството. Мотивите са свързани със сивата икономика и контрабандата у нас. Дебатът ще остане за следващата седмица. 

Мотивите за вота на недоверие са около 9 страници, но това е синтезирано в кратка форма. Иначе всички причини ще се чуят на дебата”, заяви Таско Ерменков от БСП пред NOVA.

БСП внася вота на недоверие без ДПС (ВИДЕО)

Корупцията е сред основните теми във вота на недоверие.  

Корупцията, или както ние я наричаме паралелната държава, няма цвят, няма партийна принадлежност”, коментира Ерменков. „Искаме българите да живеят достойно, да заемат онова място в Европа, което заслужават. А за да се случи това, едни 10 милиарда, които отиват в паралелната държава, трябва да се влеят в икономиката“, заяви още той.

Ерменков обяви още, че няма никакво подхлъзване. „Нека не забравяме, че инициатор на този вот е БСП. Няма как с хора, които смятат, че това управление е безалтернативно, да се внася вот на недоверие“, коментира още той.

Според Ерменков НДК е един емблематичен пример с всичките му елементи на корупция, както и централизираната информационна система.

Според Таско Ерменков амбицията е не отделни парченца, а целият пъзел да се събере.

„Това са хвърлени в пространството думички и говорене”, отговори Мануил Манев, депутат от ГЕРБ. „Конкретиката и конкретните факти трябва дълго да ги търсиш в мотивацията на БСП”. 

Илхан Кючюк: ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП

Освен това Манев определи като „общи приказки” твърдението на БСП, че има секретен доклад на ДАНС, показващ как не се събират милиони от митниците.

„Нека първо го видим този доклад”, заяви Манев и поиска да види „един материал, който е стигнал до прокуратурата”.

„Магарето, ако не си покаже магарията на сватба, никой няма да му обърне внимание”, заяви Манев. И отново настоя, че вотът на доверие се иска нарочно по време на европредседателството. 

„Тези, които внасят вота, нямат право да говорят за корупция”, заяви депутатът Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”. 

„По времето на мандатите на БСП Индексът на корупция достигна най-високата си стойност”, каза той. 

Освен вота, БСП ще започне инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС и прокуратурата за работата на акцизната информационна система, поръчан с постановление от лятото на 2016 година.

Още гледайте във видеата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.