Германският канцлер е в Париж, преди да дойде в събота в България

Ден преди да дойде в София, Ангела Меркел е в Париж. Канцлерката на Германия договаря с президента Еманюел Макрон реформа в Еврозоната, преди да посети България по официална покана на Бойко Борисов.

Ангела Меркел обсъди с Еманюел Макрон теми, по които Франция и Германия не могат да постигнат съгласие. Една от тях е дали Еврозоната да има свой бюджет от стотици милиарди евро.

Извън споровете, Меркел иска и да демонстрира подкрепа за Макрон, който дойде на власт с обещание за цялостна реформа на Европейския съюз и обяви, че разчита Германия да му помогне.

Френски министър пристига в България

Меркел и Макрон обещаха, че до март месец ще покажат план за реформа на Еврозоната. Той предвижда амбициозни идеи като унифициране на данъчните системи на държавите в Еврозоната и нов единен банков надзор, извън сегашния, извършван от Европейската централна банка.

Но посещението има за цел и да демонстрира единство между Германия и Франция, които искат да покажат, че излизането на Великобритания от Съюза няма да го отслаби.

Продължение на темата за Еврозоната ще бъдат разговорите на Меркел и с Бойко Борисов. Интересно е дали тя ще даде знак, че одобрява идеята България да влезе в т.нар „чакалня” за общата валута.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.